Dietetyczny sód i ciśnienie krwi

Badanie DASH-Sodium (wydanie 4 stycznia) wykazało, że zmniejszenie spożycia sodu przez okres 30 dni obniża ciśnienie krwi. To odkrycie jest zgodne z tym, co przekonująco wykazało ponad 100 wcześniejszych krótkoterminowych, randomizowanych badań. Co jest godne uwagi – i rozczarowujące, biorąc pod uwagę to wymagające i kosztowne przedsięwzięcie – jest to, że raport ograniczał się do pojedynczego wybranego korzystnego wpływu soli na ciśnienie krwi, z wyłączeniem innych ważnych efektów fizjologicznych. Na przykład zmniejszenie spożycia sodu zwiększa również poziom reniny w osoczu o współczynnik 3,6, a poziom aldosteronu o współczynnik 3,2 – efekty proporcjonalne do stopnia redukcji sodu.
Związek między spożyciem sodu a wszystkimi zjawiskami fizjologicznymi ma duże znaczenie naukowe. Natomiast pacjenci, lekarze i rzecznicy zdrowia publicznego muszą wiedzieć, w jaki sposób spożycie soli wpływa na jakość i długość życia. Skąpe opublikowane dane nie są zachęcające dla tych, którzy głoszą ograniczenia soli. Wyjątek stanowi stwierdzenie w podgrupie osób otyłych (28 procent) w badaniu National Health and Nutrition Examination Epidemiologic Follow-up Study o bezpośrednim związku pomiędzy spożyciem soli a wynikiem sercowo-naczyniowym. Żadna taka relacja nie pojawiła się w nienotowanej większości (72 procent) .3 Ponadto w całej badanej populacji występowała odwrotna zależność między spożyciem sodu a chorobami układu krążenia. [4]
Być może u niektórych osób hemodynamiczne korzyści ograniczenia soli przeważają nad ryzykiem hormonalnym i metabolicznym. Jednak w tym momencie, przy braku mocnych dowodów na spójny efekt zdrowotny, jedno uniwersalne zalecenie dotyczące redukcji sodu w diecie odzwierciedla wiarę bardziej niż nauka.
Michael Alderman, MD
Albert Einstein College of Medicine, Bronx, NY 10461-1602
4 Referencje1. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, et al. Wpływ na ciśnienie krwi obniżonej diety w diecie i dietetycznych podejść do diety zatrzymania nadciśnienia (DASH). N Engl J Med 2001; 344: 3-10
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Graudal NA, Galloe AM, Garred P. Wpływ restrykcji sodu na ciśnienie krwi, reninę, aldosteron, katecholaminy, cholesterole i triglicerydy: metaanaliza. JAMA 1998; 279: 1388-1391
Crossref Web of ScienceGoogle Scholar
3. J, Ogden LG, Vupputuri S, Bazzano LA, Loria C, Whelton PK. Spożywcze spożycie sodu i późniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u dorosłych z nadwagą. JAMA 1999; 282: 2027-2034
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Alderman MH, Cohen H, Madhavan S. Sejmowe spożycie sodu i śmiertelność: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I). Lancet 1998; 351: 781-785
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Sacks i in. doszli do wniosku, że ich wyniki w teście DASH-Sodium zapewniają wsparcie dla bardziej agresywnego celu dla zmniejszenia spożycia sodu, w połączeniu z dietą DASH (dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia), w zapobieganiu i leczeniu podwyższonego ciśnienia krwi poziomów . Wniosek ten jest w najlepszym wypadku mylący.
Biorąc pod uwagę charakterystykę badanej kohorty, które są znacznie wypaczone w kierunku wrażliwości na sól, nie można dostarczyć czytelnikom Dziennika wszystkich dostępnych danych. Nawet bardzo ograniczone dane przedstawione na rysunkach i 2 artykułu wskazują, że z punktu widzenia zastosowania klinicznego, jakikolwiek wpływ ograniczenia soli na ciśnienie krwi był ograniczony do czarnych kobiet z nadciśnieniem. W związku z tym stwierdzenie autorów, że ustalenia te mają szerokie zastosowanie do całej populacji, nie jest prawdziwe. Aby udowodnić, że jest inaczej, autorzy są zobowiązani do zgłoszenia, w formacie podobnym do tego z rysunku 1, analiz podgrup zdefiniowanych według rasy, obecności lub braku nadciśnienia, płci, wieku i wskaźnika masy ciała.
Dane te są niezbędne do udokumentowania głównego ustalenia badania: dla większości ludzi ogólna poprawa diety eliminuje wpływ soli na ciśnienie krwi. Wcześniejsze doniesienia1,2, że odpowiednie spożycie minerałów z produktów mlecznych, owoców i warzyw jest o wiele ważniejsze niż sól w określaniu ciśnienia krwi zostały potwierdzone w tym badaniu. Gdyby autorzy dostarczyli wykresy, które opowiedzieliby całą historię, wniosek ten byłby oczywisty.
Niestety, jak obecnie przedstawiono, dane te stanowią jedynie dalsze uzasadnienie dla 70 procent niedawno zbadanych Amerykanów, którzy powiedzieli, że nie ufają rządowym zaleceniom dietetycznym.3 Jak twierdzili inni, zwolennicy ograniczenia soli chcą chronić społeczeństwo nie tylko z soli, ale także z danych.4
David A. McCarron, MD
Oregon Health Sciences University, Portland, OR 97201-2940
4 Referencje1. McCarron DA, Morris CD, Cole C. Dietetyczny wapń w nadciśnieniu tętniczym. Science 1982; 217: 267-269
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. McCarron DA, Morris CD, Henry HJ, Stanton JL. Ciśnienie krwi i spożycie składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych. Science 1984; 224: 1392-1398
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Patterson RE, Satia JA, Kristal AR, Neuhouser ML, Drewnowski A. Czy istnieje reakcja konsumentów na dietę i przesłanie o zdrowiu. J Am Diet Assoc 2001; 101: 37-41
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Freedman DA, Petitti DB. Sól i ciśnienie krwi: konwencjonalna mądrość ponownie przemyślana. Recenzja oceny (w druku).
Google Scholar
Ciągłe kontrowersje związane z ogólnymi zaleceniami dotyczącymi zmniejszenia zawartości sodu w diecie pojawiły się częściowo dlatego, że działanie sodu może być ograniczone do podgrup populacji wrażliwych na sól. Omawiając wpływ redukcji sodu u osób bez nadciśnienia, Sacks i in. podkreślają obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, które wystąpiło u osób na diecie kontrolnej. Rycina 2 artykułu pokazuje, że zmniejszenie spożycia sodu u osób na diecie DASH miało znaczący wpływ na skurczowe ciśnienie krwi u osób bez nadciśnienia tylko wtedy, gdy były czarne i tylko wtedy, gdy przestawili się z wysokiego sodu na niskosodowy dieta.
Ryzyko choroby wieńcowej wzrasta wraz ze wzrostem rozkurczowego ciśnienia krwi w kwintiliach skurczowego ciśnienia krwi.1 Metaanaliza badań obserwacyjnych ciśnienia krwi, udaru mózgu i choroby wieńcowej2 przedstawia dane według rozkurczowego, ale nie skurczowego ciśnienia krwi. Metaanaliza randomizowanych badań nad terapią przeciwnadciśnieniową wykazuje zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru i choroby wieńcowej w związku z obniżeniem skurczowego, ale nie skurczowego ciśnienia krwi. 3 Aby uzyskać najlepsze szacunki spodziewanego zmniejszenia liczby zdarzeń chorobowych które wynikają ze zmian w dietach różnych podgrup – szczególnie osób bez nadciśnienia tętniczego – wymagana jest informacja o wpływie na rozkurczowe ciśnienie krwi obniżania diety w diecie DASH i diecie kont
[więcej w: odma opłucnowa rehabilitacja, urojenia ksobne, zespół amnestyczny ]
[więcej w: jak działa aparat ortodontyczny, urojenia ksobne, ksobne ]