Zielona herbata i rak żołądka w Japonii

Tsubono i in. (1 marca) zgłosił, że spożycie pięciu lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie nie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka żołądka w badaniu prospektywnym w Japonii. Jednak w tym badaniu nie uwzględniono możliwego ochronnego wpływu spożycia bardzo dużych ilości zielonej herbaty. Badania kliniczno-kontrolne przeprowadzone w Japonii22,3 i Chinach4 sugerowały, że działanie ochronne przeciwko rakowi żołądka można przypisać jedynie przez spożywanie ośmiu lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie.
W dwóch japońskich badaniach zmniejszenie ryzyka raka żołądka wiązało się z najwyższym poziomem konsumpcji zielonej herbaty (10 lub więcej filiżanek dziennie w jednym badaniu2 i 7 lub więcej filiżanek dziennie w drugim), ale nie przy pośrednich poziomach spożycia . W Chinach stosowanie czterech lub więcej partii liści zielonej herbaty dziennie wiązało się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka raka żołądka4, a stosowanie więcej niż 3 kg rocznie wiązało się z umiarkowanym zmniejszeniem ryzyka.5 Te ilości odpowiadają w przybliżeniu 8 do 10 filiżanek dziennie, jeśli 2 lub 3 filiżanki są warzone z każdej partii, a jedna partia zawiera około 2 g liści zielonej herbaty.
Suminori Kono, MD, Ph.D.
Uniwersytet Kyushu Wydział Nauk Medycznych, Fukuoka 812-8582, Japonia
5 Referencje1. Tsubono Y, Nishino Y, Komatsu S, i in. Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii. N Engl J Med 2001; 344: 632-636
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Kono S, Ikeda M, Tokudome S, Kuratsune M. Badanie kliniczno-kontrolne raka żołądka i diety w północnym Kyushu w Japonii. Jpn J Cancer Res 1988; 79: 1067-1074
Crossref MedlineGoogle Scholar
3. Inoue M, Tajima K, Hirose K, i in. Zużycie herbaty i kawy oraz ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: dane z porównawczego badania porównawczego przypadków w Japonii. Cancer Causes Control 1998; 9: 209-216
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Yu GP, Hsieh CC, Wang LY, Yu SZ, Li XL, Jin TH. Zużycie zielonej herbaty i ryzyko raka żołądka: badanie populacyjne w Szanghaju w Chinach. Cancer Causes Control 1995; 6: 532-538
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Ji BT, Chow WH, Yang G, i in. Wpływ palenia papierosów, alkoholu i konsumpcji zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka i dystalny żołądek w Szanghaju w Chinach. Cancer 1996; 77: 2449-2457
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Stwierdziliśmy nieistotny wzrost ryzyka raka żołądka u osób, które spożywały pięć lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, w porównaniu z podmiotami, które wypijały mniej niż jedną filiżankę dziennie, przy względnym ryzyku 1,4 (95 procentowy przedział ufności, 1,0 do 1,9) w analizie, która wykluczyła przypadki raka żołądka zdiagnozowane w ciągu pierwszych trzech lat obserwacji. Nie możemy podzielić tej najwyższej kategorii konsumpcji na podkategorie, takie jak 10 lub więcej filiżanek dziennie i od 5 do 9 filiżanek dziennie, ponieważ te podkategorie nie zostały uwzględnione w kwestionariuszu wypełnionym przez podmioty. Nawet gdybyśmy w swojej analizie mogli uwzględnić podkategorie, jest bardzo mało prawdopodobne, że zaobserwowalibyśmy mniejsze ryzyko wśród osób, które pili 10 lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, a jednocześnie zwiększone ryzyko wśród osób, które wypiły 5 do 9 filiżanek dziennie.
Kono przytacza wyniki niektórych badań kliniczno-kontrolnych, że pacjenci z rakiem żołądka rzadziej niż osoby kontrolowane spożywają bardzo duże ilości zielonej herbaty jako dowód, że ryzyko raka żołądka zmniejsza się tylko przy bardzo wysokim spożyciu zielonej herbaty W naszym artykule zaproponowaliśmy alternatywne i bardziej wiarygodne wyjaśnienie wyników tych retrospektywnych badań. Pacjenci z nowotworem żołądka, którzy spożywali bardzo duże ilości zielonej herbaty, gdy byli zdrowi, mogli zmniejszyć swoje spożycie z powodu objawów brzusznych, a ta zmiana w praktyce mogłaby skłonić ich do przypomnienia o dawnym spożyciu, tak aby nie docenić ich prawdziwej konsumpcji, w pozornym zmniejszeniu ryzyka, które ogranicza się do bardzo wysokiego spożycia zielonej herbaty. Żadne z badań kliniczno-kontrolnych, o których mowa w Kono, nie udowodniło ważności kwestionariuszy używanych do pomiaru spożycia zielonej herbaty w przeszłości.
Yoshitaka Tsubono, MD
Ichiro Tsuji, MD
Shigeru Hisamichi, MD
Tohoku University Graduate School of Medicine, Sendai 980-8575, Japonia
Powołanie się na artykuł (1)
[hasła pokrewne: ortodoncja gliwice, odma opłucnowa rehabilitacja, zatrucie atropiną ]
[hasła pokrewne: katalepsja, iperyt azotowy, metamina ]